05.03.2024 vesti

Svetislav Pešić održao predavanje u LEONI Srbija

„Timski duh se rađa kada ljudi osećaju da su neophodni jedan drugome“

Ako nekog želim da učinim boljim, i ja moram da budem bolji. Ako nekog želim da učim, i ja moram da učim, a ne da se pravim važan što sam glavni.

Ovom lekcijom o liderstvu naš proslavljeni košarkaški trener i aktuelni selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić je otpočeo svoje jednoipočasovno predavanje održano u niškoj fabrici kompanije LEONI Srbija. Tema je bila: „Izgradnja tima, komunikacija, timski duh“, a predavanje je organizovano u cilju unapređenja veština rukovođenja timom.

Više od stotinu zaposlenih u kompaniji LEONI Srbija slušalo je nadahnuto izlaganje o odlikama dobrog vođe tima i učilo od čoveka koji je juniorsku i seniorsku reprezentaciju Jugoslavije doveo do titula prvaka sveta, sa reprezentacijom Srbije stigao do drugog mesta na svetu i čoveka koji je nemačku i jugoslovensku selekciju doveo do titula prvaka Evrope.

Da nema izuzetno umeće stvaranja i vođenja tima, Svetislav Pešić ne bi mogao da stigne do takvih rezultata i zato je njegovo izlaganje bilo vrlo poučno i korisno.

  • Najvažnija karakteristika dobrog lidera je da pokaže da stvarno brine o drugima. Važno je to za ljude koji brzo postanu lideri, po zasluzi naravno, ali to liderstvo ne smeju da shvate kao „sad sam ja glavni u svemu“, već moraju da pokažu da iskreno brinu o ljudima - ovo su samo neke od pouka trenerskog vuka Svetislava Pešića.

Govorio je sugestivno, inspirativno, potkrepljeno primerima pa je više puta dobio aplauz na otvorenoj sceni. Koliko se „ne pravi važan što je glavni“ i koliko ozbiljno pristupa svakom zadatku, Pešić je pokazao i ovom prilikom: na predavanje je došao pripremljen za temu, sa beleškama i jasnom idejom šta smatra važnim za mlade ljude na rukovodećim pozicijama. Kako je i sam rekao, svejedno je koliki tim neko predvodi, svejedno je da li na radnom mestu ili u svojoj porodici, principi su isti.

Na početku posete generalni direktor Miloš Manić je Svetislavu Pešiću predstavio kompaniju LEONI Srbija, a zatim je za gosta upriličen obilazak trening centra i pogona u fabrici u Nišu.

Svetislav Pešić je iscrpno odgovarao i na pitanja publike, koju je interesovalo čime se vodi kad bira kapitena, kolika je razlika između vođenja timova u Srbiji, Španiji i Nemačkoj, kako pridobija igrače da se priključe timu.

Inspirativno predavanje zaključio je rečima: „Disciplina nije sve, ali bez discipline je sve ništa!“

Kontakt

Bojana Stamenković

Viši specijalista za komunikacije

Radmila Vesković

Ekspert za komunikacije