25.04.2024 vesti

LEONI podrška kampanji DEVOJČICE U IKT sektoru

Oko 60 devojčica, učenica osmog razreda iz tri osnovne škole, posetilo je tokom aprila LEONI fabrike u Prokuplju, Nišu i Kraljevu u okviru međunarodne kampanje „Dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija“. 

Poslednji četvrtak u aprilu u svetu se obeležava kao „Dan IKT devojčica“, a u Srbiji je ova kampanja izrasla u ceo mesec april posvećen osnaživanju devojčica za školovanje u STEM oblastima - nauka, inženjerstvo, tehnologije i matematika.

Najpre su LEONI fabriku u Nišu posetile učenice škole iz obližnjeg sela Gabrovca, zatim fabriku u Prokuplju učenice iz osnovneškole u maloj opštini Žitorađa i za njih smo obezbedili i autobuski prevoz, a u fabrici u Kraljevu su bile učenice iz obližnje škole.

U svim fabrikama devojčice su imale prilike da se susretnu sa velikim brojem žena u kompaniji LEONI koje su ih kroz primere iz svog života i karijere ohrabrile da se školuju i vredno rade. 

Devojčice su mogle da čuju kako ne treba odustajati od svojih snova, ali i kako za ostvarenje snova mora da se mnogo radi, jer ništa neće pasti s neba; zatim kako je voditi timove u auto-industriji, koja se stereotipno vezuje za muškarce; kako se zahvaljujući znanju i poštovanju prema saradnicima stiče njihovo poverenje i gradi autoritet; kako treba biti otvoren za sve prilike koje život nudi, jer mnoge koleginice su završile srednje škole i fakultete maštajući o jednom poslu, a danas sa zadovoljstvom rade nešto drugačiji… i još mnogo poučnih i ohrabrujućih profesionalnih iskustava.

Kompanija LEONI Srbija pravo je mesto za ohrabrivanje devojčica i prevazilaženje rodnih stereotipa u izboru zanimanja: oko 65% zaposlenih u kompaniji čine žene, mnoge od njih nalaze se na rukovodećim pozicijama, sve do top menadžementa u kompaniji. Posebno je zanimljiv primer naše fabrike u Kraljevu, u kojoj žene čine 75% zaposlenih i nalaze se na 51% liderskih pozicija. 

Za devojčice je bio uzbudljiv obilazak pogona fabrike u Kraljevu, gde su bile fascinirane velikim brojem zaposlenih, ogromnim prostorom i bezbrojinim mašinama, a naše koleginice i kolege u proizvodnji bili su prijatno iznenađeni dolaskom ovako mladih gošći.

Kompanija LEONI Srbija podržava devojčice da se vode svojim interesovanjima i da razmišljaju o karijerama bez rodnih stereotipa.

Kontakt

Bojana Stamenković

Viši specijalista za komunikacije

Radmila Vesković

Ekspert za komunikacije